Beïnvloeding is overal. Lees hieronder meer over bepaalde marketing technieken, social media en een aantal interessante feiten.

Op deze pagina is meer informatie te vinden over 3 soorten van marketing en beïnvloeding die ik onder de aandacht wil brengen. In de toekomst zullen hier meer technieken aan worden toegevoegd. Daarnaast is er informatie te vinden over social media en zijn er twee mooie voorbeelden die vergaande beïnvloeding illustreren.

…..

01


Emotie in marketing

Emotie en emotionele aantrekkingskracht zijn belangrijke onderdelen in beïnvloeding en marketing. Er is ondertussen al veel onderzoek gedaan naar het gebruik van emotie en hoe de mens deze onderdelen verwerkt. Het gebruik van emotie is bewezen effectief, zo heeft het gebruik van emotie een positief effect op het zich kunnen herinneren van bepaalde advertenties (Metha & Purvis, 2006). Er kunnen verschillende soorten emoties worden gebruik. Zo is ‘angst’ een belangrijk middel in bijvoorbeeld anti-rook reclames en wordt ‘sex appeal’ veelvuldig gebruikt voor merken zoals AXE. Ook humor is een erg belangrijk onderdeel van veel reclames; iedereen herinnert het zich nog wel wanneer er iets grappigs gebruikt of gedaan werd en deelde dit misschien zelfs met vrienden. Zelfs de puppy’s op het Page toiletpapier staan daar met een reden op.

Er zijn ook veel reclames die ‘het perfecte plaatje’ verkopen. Een product dat jouw droom laat uitkomen. Denk eens aan een reclame van een supermarkt waarin een compleet gezin gezellig met elkaar een maaltijd nuttigt. Deze reclame wilt niet alleen de supermarkt aanprijzen, maar ook onbewust de link leggen tussen een gelukkig gezin en de betreffende supermarkt. Niet alles is zoals het lijkt en probeer hier doorheen te prikken bij het zien van zulke boodschappen.

.

02


Afleidingseffect

Het afleidingseffect, ook wel decoy effect, is een belangrijke marketing truc waarbij er een nieuwe optie wordt toegevoegd die ervoor zorgt dat een eerdere optie aantrekkelijk wordt. De ‘decoy’ zorgt er vaak voor dat consumenten uiteindelijk voor een duurdere optie gaan die zij eigenlijk eerder niet wilden. Om dit te illustreren gebruik ik een voorbeeld*: Er is de keuze tussen twee abonnementen op het AD: een digitaal abonnement van 140 euro en een papieren & digitaal abonnement voor 300 euro. In dit geval is de keuze vaak snel gemaakt en wordt het digitale abonnement gekozen. Dit verandert wanneer daar een optie aan toe wordt gevoegd. Als de keuze komt te bestaan uit: een digitaal abonnement voor 140 euro, een papieren abonnement voor 300 euro en een papieren & digitaal abonnement voor 300 euro wordt er velen malen vaker voor de laatste, duurdere optie gekozen.

*Dit voorbeeld is afkomstig van De Consumentenpsycholoog (2016) en Ariely (2008)

03


Data based marketing

Er wordt constant data verzameld over consumenten. Van voorkeuren tot behoefte en van zoekopdrachten tot hoelang jij bepaalde producten bekijkt. Alle data die consumenten achterlaten wordt door verkopers gebruikt voor het maken van de ideale reclame, specifiek gericht op doelgroepen of zelfs specifiek gericht op jou als persoon. De aanprijzing van diensten of producten sluit dan precies aan bij waar jij naar op zoek bent. Natuurlijk kan dit voordelen hebben. Zo ben je minder lang opzoek naar producten of informatie die bij jouw smaak passen. Maar dit kan ook een flinke inbreuk op jouw privacy en misschien in het extreme zelfs op jouw vrije wil zijn. Zo wordt door het veelvuldig tonen van dezelfde producten er bij jou namelijk misschien een behoefte gecreëerd tot het móeten hebben van deze producten, diensten of bepaalde idealen. Uiteindelijk is de kans groot dat je dit product zal kopen en is er een grote kans dat jij uiteindelijk denkt dat je dit hebt gedaan omdat jij het echt wilt, terwijl eigenlijk deze behoefte door marketingstrategieën gecreëerd is.

Social Media

Social media platformen zijn vandaag de dag erg belangrijke platformen in marketing en beïnvloeding. Het aantal zogenoemde ‘influencers’ stijgt nog altijd flink. Deze influencers worden dan ook veelvuldig gebruikt door bedrijven voor het verkopen van producten en diensten. Onderzoek heeft ook daadwerkelijk uitgewezen dat het gebruiken van bekenden op platformen zoals Instagram ertoe leidt dat een merk betrouwbaarder lijkt en het positiever wordt gewaardeerd (Jin, Muqaddam & Ryu, 2019). Maar zelfs als zij niet actief reclame maken, beïnvloeden zij ons alsnog.

Op platformen zoals Instagram laten veel influencers het ‘perfecte’ leven zien. Zij maken mooie foto’s, doen altijd de gaafste dingen en hebben geen zorgen. Helaas laten deze influencers alleen de geposeerde en volledig gecontroleerde kant van hun leven zien. De waarheid is echter dat veel van wat je op social media ziet niet echt is. Het gelukkigste koppel heeft misschien wel iedere dag ruzie, het perfect lichaam is alleen maar te zien vanuit de meeste gunstige hoek en de baaldagen die bestaan alleen maar offline. Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van deze beïnvloeding en ons constant realiseren dat wat online wordt gepresenteerd absoluut niet het echte leven is.

Gelukkig zijn er ook een aantal influencers die juist hier tegenin gaan en laten zien wat voor soort technieken er allemaal gebruikt worden om zo perfect mogelijk over te komen.

Voorbeelden

Supermarkt


De supermarkt is een mooi voorbeeld van een plaats waar wij constant beïnvloed worden. Een aantal van deze tactieken zijn ondertussen bekend onder het publiek, maar van een aantal zijn wij ons helaas nog niet bewust. De supermarkt is een ontzettend gecontroleerde omgeving, waarin bijna alles om een reden zo gedaan is.

  • De indeling van een supermarkt is volledig bepaald. Zo liggen de groentes (gezonde producten) vaak vooraan omdat deze de supermarkt over het algemeen een beter imago geven en omdat je eerder geneigd bent tegen het einde ook nog ongezonde producten te kopen wanneer je de gezonde producten al hebt.
  • De geur van vers brood is vaak niet uit de bakkerij afkomstig maar wordt kunstmatig gefabriceerd en door de winkel verspreid.
  • Er hangt bijna nooit een klok in de supermarkt zodat mensen gemiddeld langer in de supermarkt besteden.
  • De belangrijkste of bekendste producten liggen vaak midden in een gangpad zodat consumenten het gangpad in moeten lopen
  • De meeste A-merken liggen vaak op oog hoogte (al ligt hier ook steeds vaker het huismerk). Bepaalde producten liggen ook vaak op ooghoogte van kinderen.
  • De muziek die de supermarkt draait heeft ook invloed op het koopgedrag.
  • Zelfs het kleurgebruik in de supermarkt is erop afgesteld om jou als consument zoveel mogelijk te verleiden.

Zwangere vrouwen


De Amerikaanse winkel Target kon doormiddel van hun data-analyse van het koopgedrag van vrouwen bepalen of zij zwanger waren of niet. Zij zagen veelvoudig bepaalde kooppatronen bij zwangere vrouwen terug. Deze informatie heeft de winkel gebruikt voor het gerichter adverteren.

Er zijn een aantal momenten in het leven wanneer vaste patronen in koopgedrag en winkelvoorkeur komen te vervallen. Dit is bijvoorbeeld wanneer je op jezelf gaat wonen, maar ook wanneer je een kind zou krijgen. De doelgroep zwangere vrouwen is dus een erg belangrijke doelgroep. Wanneer hier actief naar geadverteerd wordt, kan een winkel veel nieuwe loyale klanten winnen.

Toen het nieuws naar buiten kwam dat de winkelketen consumenten op deze manier in de gaten hield waren veel vrouwen boos. Zij voelden dit als een inbreuk op hun privacy. Om dit te voorkomen stopte de winkelketen niet met deze tactiek maar plaatste zij doelbewust advertenties die vrouwen over het algemeen niet aanspreken naast de gewenste artikelen. Een advertentie voor een grasmaaier kwam zo terecht naast een luieradvertentie. Zolang de zwangere vrouwen niet in de gaten hebben dat de winkelketen hun koopgedrag bekijkt en daarop inspeelt levert het voor de keten veel winst op.

Bronnen

Ariely, D. (2008). Predictably irrational. HarperCollins.

Hill, K. (2016, 1 april). How Target Figured Out A Teen Girl Was Pregnant Before Her Father Did. Forbes. https://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/?sh=16584f466686

Jin, S. V., Muqaddam, A., & Ryu, E. (2019). Instafamous and social media influencer marketing. Marketing Intelligence & Planning, 37(5), 567–579. https://doi.org/10.1108/mip-09-2018-0375

Mehta, A., & Purvis, S. C. (2006). Reconsidering Recall and Emotion in Advertising. Journal of Advertising Research, 46(1), 49–56. https://doi.org/10.2501/s0021849906060065

Wat is data driven marketing? | WINNRS. (2020, 2 oktober). winnrs.nl. https://www.winnrs.nl/wiki/data-driven/

Wessels, P. (2016a, april 10). Koop jij een grote bak popcorn zonder dat je daar zin in had? Consumentenpsycholoog | Patrick Wessels. https://consumentenpsycholoog.nl/koop-jij-een-grote-bak-popcorn-zonder-dat-je-daar-zin-in-had/

Wessels, P. (2016b, december 11). Beïnvloeding in de supermarkt: sneller of langzamer lopen. Consumentenpsycholoog | Patrick Wessels. https://consumentenpsycholoog.nl/beinvloeding-in-de-supermarkt-sneller-of-langzamer-lopen/

%d bloggers liken dit: